Persbericht: “Wat gebeurt er als je favoriete gerecht slecht smaakt… Kanker, Chemotherapie en Dysgeusie.”

by | May 20, 2020 | Food & Beverages | 0 comments

Er zijn maar weinig ziekten die in onze samenleving zo sterk zijn doorgedrongen als kanker. In de wereld van vandaag is kanker onafwendbaar en zeldzaam, als de persoon niet op de een of andere manier door een kankerdiagnose is getroffen. Elk jaar wordt bij meer dan 3,5 miljoen Europese burgers de diagnose kanker gesteld en ondanks de angst die deze diagnose oproept, kunnen we nu door ons verbeterde begrip van kankerpatiënten eerder diagnosticeren en hen innovatieve behandelingen bieden. Dankzij de enorme vooruitgang in de geneeskunde is kanker niet langer het doodvonnis dat enkele decennia geleden werd uitgesproken.

Onze vooruitgang in de behandeling van kanker is inderdaad gepaard gegaan met de monumentale inspanningen van mannen en vrouwen die zich hebben ingespannen om het juiste beleid te ontwikkelen en de juiste fondsen te genereren om kanker aan te pakken. Vandaag de dag heeft kanker meer dan ooit een plaats op de Europese gezondheidsagenda ingenomen en het “Beating Cancer Plan” van de EU is slechts het laatste van een reeks ambitieuze projecten op dit gebied, die tot doel hebben een alomvattend beleid voor te stellen dat reikt van kankerpreventie tot en met overleven. 

In het licht van het bovenstaande vragen wij ons af hoe het mogelijk is dat zo weinig mensen zich bewust zijn van dysgeusie, een aandoening die bijna 50 procent van de kankerpatiënten treft? HungerNdThirst en zijn oprichter, Robert Greene, hebben zich toegelegd op het beantwoorden van die vraag. In 2012 werd Robert frontaal geconfronteerd met een aandoening die hij niet verwachtte tijdens zijn kankerbehandeling; hij had dysgeusie, een aandoening die het smaakgevoel van een persoon verandert. 

Er is een kritisch gebrek aan bewustzijn rond dit complexe gevoel dat vaak gepaard gaat met chemotherapie en radiotherapie. Dysgeusie kan een ernstige invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon door het beïnvloeden van hun eetlust, lichaamsgewicht en hun psychologisch welzijn. Ondanks het werken in de gezondheidszorg en de interactie met mensen die zelf met kanker te maken hebben gehad, had Robert weinig kennis van deze specifieke ontberingen en de gevolgen die het kan hebben op het dagelijks leven.

Wanneer voedsel waar je ooit van hield, vies begint te smaken, wordt eten een echte last.

Robert’s persoonlijke strijd leidde tot de oprichting van de HungerNdThirst Foundation – een organisatie die zich inzet voor de bewustwording van smaakveranderingen. Van productontwikkeling op basis van wetenschappelijk onderzoek tot kookworkshops voor kankerpatiënten, HungerNdThirst heeft zich ingezet om mensen bewust te maken van het belang van smaakbeleving.

HungerNdThirst heeft zich van meet af aan willen profileren als een geloofwaardige en waardevolle stakeholder op het gebied van smaakvervorming en zich willen vestigen als een betrouwbare organisatie binnen een breder netwerk van Europese en Amerikaanse organisaties die in het veld werkzaam zijn. Pas recentelijk, met anekdotisch bewijs dat een verlies van geur en smaak begon te koppelen aan een COVID-19 infectie, speelt HungerNdThirst een actieve rol sinds de oprichting van het Global Consortium for Chemosensory Research (GCCR). Dit multi-stakeholder initiatief, dat 52 landen bestrijkt, voert een wereldwijd wetenschappelijk onderzoek uit om de mogelijke relatie tussen aandoeningen van de luchtwegen zoals COVID-19 en hun effecten op geur en smaak te beoordelen.

Omdat veranderingen in smaak meestal binnen enkele maanden na voltooiing van de chemotherapie worden opgelost, kan het voor familie, vrienden en zelfs gezondheidswerkers moeilijk zijn om precies te begrijpen hoe isolerende smaakvervorming kan zijn. Dysgeusie kan een echt eenzame ervaring zijn voor kankerpatiënten die het moeilijk vinden om die metaalachtige smaak in hun mond te beschrijven of om uit te leggen dat zelfs water slecht kan smaken. Wanneer maaltijden met vrienden en geliefden een karwei worden, volgt vaak eenzaamheid, anorexia en depressie.

Kankerpatiënten hoeven niet in de watten gelegd te worden, ze moeten begrepen worden.

Daarom heeft HungerNdThirst de Awareness Through Experience (ATE) Cookies® ontwikkeld: een nieuwe en elegante manier om smaakvervorming te ervaren door de kracht van een normaal koekje. ATE Cookies® zijn het ideale hulpmiddel om de aandacht te vestigen op smaakverstoring en het bewustzijn te vergroten dat de gevolgen van een door velen onderschatte aandoening moeten worden aangepakt.

Robert en HungerNdThirst dromen van een dag waarop kankerpatiënten niet meer hoeven te lijden aan smaakverstoring vanwege hun kankerbehandeling. Met zoveel politieke actoren die zich inzetten voor het verslaan van kanker, roept HungerNdThirst de internationale gemeenschap op om naast kanker ook smaakveranderingen aan te pakken om oplossingen te bieden – nu en in de toekomst. 

Wie zegt er nee tegen een koekje? Vertel je vrienden dat je ATE een koekje hebt en beantwoord die vraag voor hen.