Now in its 23rd year the International Forum on Quality and Safety in Healthcare is a biannual gathering of healthcare professionals in quality improvement and patient safety. The International Forum supports and energises the movement for healthcare improvement and connects healthcare leaders and practitioners worldwide to improve outcomes for patients and communities.

Dit is een besloten bijeenkomst voor oncologie diëtisten Noord Holland en Flevoland.

Programma:

  • Waarom besteed Stichting HungerNdThirst aandacht aan ‘smaakverstoring’.
  • Waarom is een samenwerking tussen de verschillende stakeholders belangrijk indien we het probleem rondom smaakverstoring willen aanpakken?
  • Waarom is een samenwerking tussen diëtisten en koks zo belangrijk? En wie heeft hier baat bij?
  • ‘Awareness through experience’: inzicht in smaakverstoring door het zelf te ervaren.

 

Resultaten Onderzoek Effecten Kankerbehandeling op Smaakbeleving

Presentatie resultaten wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kanker en chemotherapie op de smaakbeleving van patiënten en de introductie van de Tool box voor zorgprofessionals en patiënten om hier mee om te gaan.

Op zaterdag 24 februari 2018 zal om 14 uur in het Lloyd Hotel te Amsterdam de HungerNdThirst Foundation (HNdT) in samenwerking met het onderzoeksteam van Wageningen University & Research de resultaten presenteren van het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kanker op de smaakbeleving van patiënten. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden op verzoek van de HNdT en maakte het mogelijk de Tool box te realiseren.

U bent van harte uitgenodigd om dit evenement bij te wonen.

De voorzitter van de stichting, Robert Greene, die het onderwerp in november 2017 agendeerde bij het Europees Parlement*, zal deze middag het onderzoek inleiden en de Tool box introduceren. Deze Tool box wordt aangeboden aan zorgprofessionals en is na 24 februari voor eenieder kosteloos te downloaden op de HNdT website.

Ook zal Robert Greene de verdere ambities van de Foundation verder toelichten. Nu de awareness en de Tool box een feit zijn, wil hij een Sensory Centre ontwikkelen waar patiënten, hun verzorgers, diëtisten en zorgprofessionals samen met wetenschappers en professionals uit de horeca en de voedingsbranche werken aan oplossingen, richtlijnen en tips die het lijden van dysgeusie (smaakstoornis) verlichten en het sociale isolement doorbreken.

Het bestrijden van kanker vraagt een grote inspanning van het menselijk lichaam. De verschillende behandelingen hebben verschillende bijwerkingen. Een van de tot nu toe onderbelichte bijwerkingen is de verandering en soms het verlies van smaak. Deze verandering blijkt er ‘in te sluipen’ en maakt het voor patiënten en hun verzorgers steeds moeilijker om een smaakvolle en soms voedzame maaltijd te bereiden. Dit kan leiden tot ondervoeding en sociaal isolement. HNdT heeft zich tot doel gesteld awareness voor dit probleem te creëren bij zorgprofessionals, patiënten en hun verzorgers. Een doelstelling die op 24 februari wordt gerealiseerd met de presentatie van het onderzoek en de introductie van de Tool box.

Het uiteindelijke doel van de HNdT is de ontwikkeling van kennis en oplossingen voor patiënten en hun verzorgers die altijd en overal toegankelijk zijn. De stichting heeft hiervoor al een eerste samenwerkingsverband gesloten met Danone Nutricia Research en is in gesprek met andere partijen om zich hierbij aan te sluiten. Ook wordt er een onafhankelijk HNdT keurmerk ontwikkeld om aanbieders van ingrediënten, maaltijden en de horeca in staat te stellen de keuze van patiënten en hun verzorgers te vergemakkelijken en zo de vicieuze cirkel van ondervoeding en sociaal isolement te doorbreken.

Uw aanwezigheid op deze introductie en uw aandacht voor het onderwerp worden op prijs gesteld. Bij voorkeur meld u zich via event@hungerndthirst.org aan voor de 24e februari.

Voor meer informatie: www.hungerndthirst.org, Facebook , twitter, of per e-mail aan event@hungerndthirst.org en telefonisch +31 20 223 7502

HungerNdThirst heeft het CBF-keurmerk, de ANBI-status en is sinds 1 januari 2018 lid van de Food Valley Society (http://www.foodvalleysociety.com/members/hungerndthirst-foundation/).

* Robert Greene bij het Europees Parlement, klik op de volgende link: http://www.ecpc.org/pressroom/news/eventreport-nutrition-in-cancer-care-more-important-than-you-think

Parkeren: https://www.parkeren-amsterdam.com/parkeergarage-brazilie

 

Donderdag 19 april 2018 van 14.00 tot 20.00 uur
De handen ineen voor de beste oncologische zorg

Symposium voor oncologieverpleegkundigen, verpleegkundigen (i.o.), verpleegkundig specialisten en paramedici die werken met patiënten met kanker.
Wil je weten wat er speelt op het gebied van oncologische zorg én bijpraten met je (toekomstige) collega’s van Oncologisch Centrum Amsterdam? Meld je dan nú aan.
Het symposium staat dit keer in het teken van samenwerking en start met een aantal korte lezingen. Onder andere over samenwerking tussen 1e en 2e lijn én zorgverleners en patiënten. Na de pauze kun je deelnemen aan verschillende workshops.

PROGRAMMA
SESSIE 1
Vanaf 14.00 uur Ontvangst en registratie
14.35 – 14.45 Opening
Samenwerken, de handen ineen binnen Oncologisch Centrum Amsterdam, Hanneke Jenje
14.45 – 15.05 Samenwerking tussen 1e en 2e lijn van levensbelang voor de patiënt, Marike de Meij, huisarts en lid team ondersteunende en palliatieve zorg OLVG
15.05 – 15.35 Back to vitality; hoe bereiken we dit met elkaar en met de patiënt,
Annemarie Beintema, fysiotherapeut en oprichter Cancer Care Center
De korte lijn werkt, Nicolien van Rooij, Stichting Care for Cancer
15.35 – 15.55 Verminderde eetlust als gevolg van smaakverandering bij chemotherapie, Robert Greene, Stichting HungerNdThirst
15.55 – 16.15 De zin en onzin van vechten tegen kanker, Simone Das Dores, GZ- en klinisch psycholoog OLVG
16.15 – 17.00 Pauze Informatiemarkt Lichtstraat, begane grond

SESSIE 2
17.00 – 17.45 Workshopronde 1
1. Advanced care planning in de palliatieve zorg, Peter Kunst, longarts OLVG
2. Voeding en kanker: feiten en fabels, Merel van Veen, diëtist en
voedingswetenschapper IKNL en Anika Adriaans, diëtist Wereld
Kanker Onderzoek Fonds
3. Verantwoordelijkheden bij ‘de patiënt in the lead’: informed
consent, autonomie, vertegenwoordigersschap, Paul Vleugels,
trainer ethiek OLVG
17.45 – 18.30 Buffet
18.30 – 19.15 Workshopronde 2
1. Hoe ga ik als verpleegkundige om met hoop en wanhoop van
de patiënt, Eline Aukema, psycholoog en Hanneli Lantink,
psycholoog Ingeborg Douwes Centrum
2. Informatiebehoefte van patiënten met een Turkse of
Marokkaanse achtergrond, Barbara Schouten, universitair docent
UvA, communicatiewetenschap
3. Samen met patiënten de zorg verbeteren, Samyra Keus,
projectleider Value Based Healthcare OLVG
19.15 – 19.30 Pauze
19.30 – 20.00 Plenaire afsluiting
Nia dans, Pauline van der Lee, change facilitator & vitality coach
20.00  Borrel in de foyer
Per ronde kun je een 1 workshop bijwonen.
Voorkeur workshops kun je in het aanmeldformulier aangeven.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor verpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.
Aanmelden (vóór 1 april 2018)
Via aanmeldformulier
OLVG-medewerkers via het Leerportaal

Kosten (te betalen vóór 1 april 2018)
Professionals: € 50
Studenten: € 25
OLVG- en BovenIJ-medewerkers: gratis
Rekeningnummer: NL28 ABNA 0232 5141 00 t.n.v. OLVG, o.v.v. kenmerk 24 – 8361200 – 05167 symposium

Meer informatie
Janny van der Klooster, telefoon 020 5108317
E-mail j.vanderklooster@olvg.nl

Na een operatie bij darmkanker verandert je leven. Wat houdt de ingreep in en wat zijn de gevolgen ervan? Stel je vragen aan artsen en overige specialisten en krijg antwoorden tijdens de Meet & Greet Darmkanker.

Robert Greene van Stichting HungerNdThirst opent de bijeenkomst met zijn persoonlijke verhaal. Voor (ex-)patiënten die smaakverandering ervaren, introduceert hij een speciale proeverij. Ook kan je alcoholvrije wijn van Het Wijnpakhuis en koffie van Catermaat komen proeven.

Verder is er gelegenheid voor lotgenotencontact en kun je meedoen met de workshop Fitter na Kanker (neem gemakkelijke kleding mee) van 15.30 – 16.30 uur.

Aanmelden kan via info@stichting-ook.nl.

Meer informatie kan je krijgen via 010 – 292 36 10 (Stichting OOK).

We will be present at the Cancer Survivorship Symposium. If you would like to meet us for a chat, please send us an email at robert.greene@hungerndthirst.org or send a text message on either of the days (+31643017116).